Bebeğinizin bir aylık olmasıyla birlikte, gelişim süreci hızla devam eder. Bu dönemde, “Bir aylık bebek ne kadar süt ile doyar?”, “1 aylık bebek ne kadar görebilir?” gibi sorular sıkça merak edilir. İşte bir aylık bebek gelişimi hakkında bilgiler:
Bir aylık bebek ne kadar beslenmeli sorusuna gelince, bebekler için en iyi besin annenin sütüdür. Anne sütü, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklerken, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı, bebeğin doğumdan hemen sonra annenin sütüyle beslenmesini önerir. İlk 6 ay boyunca bebeklere sadece anne sütü verilmesi, inek sütü ve keçi sütünden kaçınılması önerilir. Emzirme düzeni, bebeğin beslenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar.
1 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Büyüme takip tablosu olan persentil tablosuna göre, normal haftasında dünyaya gelen yenidoğan erkek bebeğin kilosu ortalama 3,3 kg’dir. Yenidoğan kız bebeğin kilosunun ise ortalama 3,2 kg olması beklenir. Yenidoğan bebekler, ilk hafta doğum kilolarının yaklaşık yüzde 10’unu kaybettikleri için ebeveynlerin aklına öncelikle ¨1 aylık bebek kaç kilo olmalı?¨ sorusu gelir.
Yeni doğan bebeğinizin, ödem atacağı için, ilk haftasında doğum kilosunun yüzde 10’unu kaybetmesi gayet normal. Eğer bebeğiniz ortalama 15. günde doğum kilosuna tekrar ulaşıyorsa kilo alımında sıkıntı yok demektir. Bebeğinizin iki hafta içerisinde doğum kilosuna ulaşması, yeterli beslendiğinin işaretlerindendir.
Persentil tablosuna göre eğer bebeğiniz kız ise 1 aylık olduğunda kilosunun 4,2 kg, erkek ise 4,5 kg olması ideal olarak kabul edilir. Bebeğinizin ilk 6 ayında haftalık kilo alımının ortalama 150 gram olacağını düşünerek aylık bebek kilosu hesaplaması yapabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Günde Kaç Gram Alır?
Yeni doğan bebekler günlük yaklaşık 20-30 gram alır. Bebeğin 1. ayının sonunda minimum 500-600 gram almış olması beklenir. Aynı şekilde bebeklerde ilk 4 ay boyunca artması beklenen kilo her ay ortalama 500-600 gram’dır.
1 Aylık Bebeğin Boyu Ne Kadar Olmalıdır?
Kız bebeğinizin doğumdaki baş çevresi ortalama 33.9 cm, erkek bebeğinizin doğumdaki baş çevresi ölçüsü ise 34.5 cm olabilir. Ayrıca yenidoğan erkek bebek boyu ortalama 50 cm, kız bebek boyu ise 49 cm olabilir.
¨1 aylık bebek aralıksız kaç saat uyur?¨ sorusunun cevabı bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Çünkü bir aylık bebeğiniz henüz gece gündüz döngüsüne uyum sağlayamadığı için uyku saatleri düzensiz olabilir. Bir aylık bebeğiniz 24 saat içinde 18 ila 20 saat uyuyabilir, günde 4-6 saatini ise uyanık geçirir.
Bebeğinizi uyumaya hazırlamak için hatta sakinleştirmek, rahatlatmak ya da eğlendirmek için ninni dinletebilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı?
İlk ayda bebeğinizi gece 3 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Her bebeğin kendine özgü gelişim süreci vardır. Bir aylık bebeklerde görülebilen gelişim aşamaları ise şunlardır:
- Ellerini göz mesafesine getirebilirler.
- Desteklenmiyorlarsa dik konumda tutulurken başları aşağıya düşebilir.
- Yaklaşık 30 cm uzaklıktaki nesnelere odaklanabilirler.
- Ellerini yumruk yapabilirler.
- Bazı sesleri tanıyabilirler.
- Siyah beyaz gibi kontrast renkleri daha iyi ayırt edebilirler.
1 Aylık Bebeği Oturtmak Doğru mu?
Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez. Bebekler oturma girişimlerine 4. aydan itibaren başlayabilir. Fakat bu girişimin gerçekleşmesi 9. aya kadar sürebilir.
1 Aylık Bebek Doktor Kontrolü
Bebeğiniz bir aylık olduğunda doktoru; boy, kilo ve baş çevresini ölçerek gelişim bilgilerini kaydedebilir. Ayrıca bebeğinizin reflekslerini kontrol edebilir. Doğumun ardından yaklaşık 1-2 hafta içerisinde düşmesi beklenen göbek bağını da kontrol edebilir. Bir ay muayenesinden önce bebeğinizin göbeğinde akıntı ya da kızarıklık fark ederseniz doktora başvurmalısınız. Bebeğinizin bakımı ile ilgili merak ettiğiniz diğer tüm soruların cevaplarına ise yenidoğan bebek bakımı konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bir ayı tamamlamadan doktor muayenesi gerektiren durumlardan biri de sarılıktır. Bebeklerde sarılık yaygın olarak karşılaşılan ve doğumdan sonraki hafta gözlemlenebilen bir durumdur. Bebeklerde sarılık ile ilgili bilgi almak için yenidoğanlarda sarılık yazımızı okuyabilirsiniz.
Düzenli doktor kontrolü, aşı takvimini takip etmenize de yardımcı olur. Bebeğiniz birinci ayın sonunda Hepatit-B aşısının ikinci dozunu olmalıdır. Bebeğinize özel bir sağlık durumunun geliştiğini fark ettiğinizde ise öncelikle doktora danışmalısınız.
Bebeğinizin bir sonraki ay neler yapabileceğini öğrenmek için 2 aylık bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.