Cep Telefonlarının Çocuklara Verdiği Zararlar

Günümüzde, akıllı cep telefonları yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu teknolojik harikalar, iletişimden eğlenceye, bankacılık işlemlerinden televizyon izlemeye kadar birçok ihtiyacı karşılama konusunda bize yardımcı oluyor. Ancak, özellikle çocuklar için cep telefonlarının kullanımının zararlarına dikkat etmek önemlidir. İşte bilmeniz gerekenler:

Cep Telefonunun Çocuklara Fiziksel, Duygusal ve Psiko-Sosyal Zararları

Tümör oluşumunu kolaylaştırır.

Çoğumuzun sabah kalkınca ilk eline aldığı, akşam yatmadan hemen önce bıraktığı akıllı telefonlar yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Üstelik hepimizin “cep telefonu radyasyon yayar” gerçeğini bilmesine rağmen. Telefonların yaydığı radyasyon beyin hücrelerinin ısınmasına, ölmesine ve bölünme kontrolünün bozulmasına yol açarak tümör oluşumuna sebep olabilir.

Üstelik çocukların kafasında daha ince yapılı doku bulunması ve kafatası kemiklerinin daha ince olması nedeniyle, radyasyonun çocukları yetişkinlerden daha fazla etkilediği düşünülüyor. Cep telefonunu çok kullanan çocuk ne kadar küçükse beyin kanseri ve beyin tümörü görülme riski de o kadar fazladır.

Yapılan çalışmalar fazla telefon kullanımından dolayı radyasyona maruz kalmanın sadece beyin değil; göğüs ve tükürük bezi kanserine de yol açabileceğini göstermiştir. Her ne kadar bu iddialar ve bu iddialar üzerine yapılan araştırmalar kesinlik kazanmamış olsa da aksi de ispatlanmamıştır. Bu risk kesinlikle göze almaya değmez.

Kalıcı postür bozukluğuna sebep olur.

İskelet sistemi gelişmeye, şekil almaya devam eden çocuk gün içerisinde sürekli telefonla zaman geçirdiğinde boyundaki omurlarda eğrilik, telefonu kavrama ve ekrana tıklama hareketlerini sık yapmaktan dolayı parmaklarda eğrilik, sürekli oturur ve önüne bakar pozisyonda olması bel omurlarında eğriliğe neden olur.Çocuklar, telefonlarını sürekli olarak eğilerek veya ekrana bakarak kullanırken, boyunlarında omurga problemleri ve postür bozuklukları gelişebilir. Bu, ilerleyen yaşlarda kronik ağrılara yol açabilir.

Gözleri bozar ve baş ağrısını tetikler.

 Uzun süreli ekran süresi gözlerde yorgunluğa, kızarıklığa, kuruluğa ve baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca çocukların gözleri daha fazla zarar görebilir çünkü ekranlara yakınlaşırlar ve daha az göz kırparlar.

Davranış bozukluğuna neden olur.

Çocuğunuz çok fazla telefonla oynuyor; telefon çekmediğinde, hata verdiğinde ya da şarjı bittiğinde çığlıklar atarak kıyametleri mi koparıyor? Bu tarz davranış bozuklukları çocuğa cep telefonu zararları konusunda beklenen bir sonuçtur. Çünkü sürekli ekrana bakan, izlediği içerik ile birlikte devamlı bir aksiyon içerisinde olan, seslere ve görsel efektlere maruz kalan çocukta yorgunluk, gerginlik ve dalgınlık olması normaldir. Çocuk en ufak bir sorunda sinirlenir, ebeveynlerine bağırır, bir şeyleri ağlayarak ister, odaklanamaz.

Çocuklar sürekli olarak telefona odaklandıklarında, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riski artabilir. Ayrıca, telefonları çocukların dikkatini dağıtır, odaklanmalarını zorlaştırır ve öğrenme yeteneklerini etkileyebilir.

Cep telefonları, çocukların gerçek dünyadan kopmalarına neden olabilir. Siber zorbalık, şiddet içerikli oyunlar veya içeriklerle karşılaşma riski, çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir ve sosyal izolasyona yol açabilir.

Sürekli telefonda zaman geçiren çocuk, arkadaşları ile nasıl iletişim kuracağını bilemez. Oyun ortamlarına giremez, yalnızlaşır ve zamanla asosyal bir kişilik geliştirebilir.

Uykusuzluk sebebidir. 

Sürekli elinde telefonla gezen çocuk için ekranda daima dikkatini çekecek, zihnini oyalayacak, kendisini yoracak ses ve görüntü efektleri olacaktır. Çocuk bu uyaranlar karşısında sürekli içeriğe dahil olmak ister ve uyumak onun için artık zaman kaybıdır. Durum böyle olunca çocuklarda uykusuzluk görülmesi şaşılası bir durum değildir.

Üremeyi olumsuz etkiler.

Çocukluk döneminde cep telefonlarını aşırı kullanmak, ilerleyen yaşlarda üreme sistemlerini olumsuz etkileyebilir. Sperm morfolojisini bozabilir veya yumurta rezervini azaltabilir.

Çocuklar için cep telefonlarının zararları hakkında bu bilgileri göz önünde bulundurarak, ebeveynler olarak dikkatli olmalıyız. Çocukların telefon kullanımını sınırlamak, içerikleri denetlemek ve dengeli bir yaşam tarzı teşvik etmek önemlidir. Bu sayede çocuklar, teknolojinin faydalarından yararlanırken zararlarından korunabilirler. Unutmayın, sağlıklı bir çocukluk, teknolojiyle dengeli bir ilişki kurmayı gerektirir.

Cep telefonlarının yaşamımızı kolaylaştırdığı inkâr edilemez bir gerçek, tıpkı cep telefonu zararları gibi… Çocuğunuzu bu zararlı etkilerden korumak ise öncelikle siz ebeveynlerin sorumluluğudur. Sizler bu zararları bilmeli ve çocuğunuzu susturmak, oyalamak ya da yemek yedirmek için çocuğunuza telefon vermeden önce bir değil birçok kez daha düşünmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir